Denne er første og fremst for våre kontaktpersoner i kommunene, men også andre vil finne nyttig informasjon om vårt arbeid.
Til våre Perletur-kontakter. Sjekkliste for Perletur 2023 finnes HER
Perletur skal i år gjennomføres for 8. gang, der det ligger an til at samtlige kommuner i Finnmark blir med. Målet er å gjøre årets Perletur, både for turgåerne og de mange arrangører og frivillige som står for "Finnmarks viktigste aktivitet for friluftsliv og folkehelse"
Notat om Perletur 2023 finnes HER
Planen var å bruke vinteren til å finne ut hvordan vi ønsker årets Perletur. I notatet kan du lese mer om:
* Antall turer med fordeling mellom grønne, blå og røde turer.
* Hva vi mener, når vi snakker om kvalitetsløft for Perletur.
* Antall kilometer som alternativ til antall turmål som krus- og skålkrav.
* Premier som gulrot for å gjøre det attraktivt å være med.
* Skal vi innføre en ordning som Perletur-ambassadør?
* Hvordan samarbeide med ordførerne for å få økt oppmerksomhet?
* Åpningsarrangement lørdag 13. mai i så mange kommuner som mulig.
* Verktøyet "turadministrasjon" på perletur.no skal forbedres
* Skal vi la deltakerne trille terning om turene?
* Hvordan takle "problemet" med anonyme deltakere?
* Perletur-app og det å bruke QR-koder.
* Tett kontakt med deltakerne via jevnlige nettmøter.
* Skilting og merking som satsningsområde og sommerjobb for ungdom.
* Frivillige Perletur-grupper i alle kommuner og på Facebook.
* Hva med Perleturer av nasjonal betydning?
* Perletur Usynlig vil kanskje lokke med flere barn og ungdom?
* Trenger vi et nytt årshjul for Perletur?
Dato for Perletur-møte kommer. Send gjerne e-post til post@perletur.no dersom du har innspill og synspunkter om årets Perletur.
Så langt har disse kommunene meldt seg på årets VinterPerle:
Kort oppsummert om VinterPerle:
Det å få til et bedre fritidstilbud for barn og ungdom innen allsidig friluftsliv til alle årstider, er en stor og krevende oppgave.
For å lykkes trenger vi først og fremst ledere som vi være med og tenke nytt i sin kommune. Det å samarbeide med organisasjoner som jobber med friluftsliv, barn/ungdom og fysisk aktivitet, vil være naturlig.
Friluftsrådet har fått tilskuddsmidler som kan brukes til lønn/honorar, transport, materiell, mat og kanskje noe utstyr.
Personer som vil være med i arbeidet er invitert til å bruke det skjema som ligger på perletur.no - HER
Det er også utarbeidet et notat der prosjektet er nærmere presentert. Les mer HER
Friluftsrådet samarbeider med skoler og barnehager som ønsker MER og BEDRE utetid, der faglige og sosiale møteplasser i nærmiljøet kartlegges og brukes.
De skoler og barnehager som deltar utpeker sine kontaktpersoner, som følger opp i samarbeid med friluftsrådet, og i forhold til egne kollegaer.
Det jobbes i forhold til disse tre hovedtema:
Det er etablert et felles nettverk for de skoler som ønsker å delta i samarbeidet. Dette består pr 1. januar 2023 av 22 skoler. Barnehagene er fordelt i fire nettverk. Alta, Hammerfest og Sør-Varanger har hvert sitt nettverk. I tillegg er det et nettverk for barnehager fra øvrige kommuner. Erfaringsutveksling.
Barnehager som ønsker å delta bruker skjema HER (kommer)
Skoler som vil bli med melder seg på HER (kommer)
Les mer i arbeidsprogram for skolenettverket 2022/2023 HER
Så langt er det bygd åpne dagsturhytter i disse kommunene:
I tilknytning til Perletur-hyttene i Karasjok og Måsøy er bygd egne toalett. Loppa gjennomfører sitt eget prosjekt med mål om å bygge flere dagsturhytter. Så langt er en hytte gjort ferdig (Øksfjordfjellet).
Det arbeides med å bygge Perletur-hytter i de øvrige kommunene i løpet av 2023. Dvs. i kommunene Hammerfest, Kautokeino, Nesseby, Vadsø, Tana og Sør-Varanger. Det er ikke avklart om også Hasvik vil være med i prosjektet. Forhåpentligvis vil det bli bygd Perletur-hytte også der.
I forbindelse med oppstarten ble det i 2018 utarbeidet et skisseprosjekt i samarbeid med Biotope. Dette har vært brukt som grunnlag for å få med kommunene, søke FeFo om samarbeid om bruk av grunn samt søke spillemidler og andre samarbeidspartner - Se skisseprosjektet HER
Flere ut på tur. Det er vårt viktigste mål. Med dette som utgangspunkt jobbes det med å lage temaplaner for stier, løyper og friluftsliv i kommunene. Det er Miljødirektoratet og Troms og Finnmark Fylkeskommune som har invitert oss med, og som bidrar med tilskudd til arbeidet.
Temaplanene skal inngå som underplaner til de kommunedelplaner for idrett og fysisk aktivitet som kommuner som vil søke spillemidler, må utarbeide.
Etter hvert som temaplanene gjøres ferdig vil de bli lagt ut her:
Berlevåg - utkast HER
Lebesby - utkast HER
I tillegg har Alta kommune utarbeidet masterplan for sykling. Se HER
Alle som ønsker å delta i årets strandrydding inviteres med på digitalt møte (Google Meet) mandag 30. januar kl. 20:00
Klikk inn her, og du er er med i møtet:
https://meet.google.com/iyq-eioq-ahn
Friluftsrådet har fått tilskudd fra Hold Norge Rent og Handelens Miljøfond til strandrydding i Finnmark. Tilskuddet fra "plastpose-midlene" til Handelens Miljøfond er todelt, der det i samarbeid med In the same boat gjøres strandrydding på værutsatte og avsidesliggende områder fra Gamvik til Sør-Varanger.
Det er også gitt tilskudd til strandrydding i samarbeid med organisasjoner, skoler og andre. Dette gjelder både fra Handelens Miljøfond og via Arctic cleanup som Hold Norge Rent administrerer.
For at strandrydding skal kunne godkjennes som en del av Arctic cleanup må et eget skjema brukes i forbindelse med arbeidet. Det finnes HER
Høsten 2022 ble det åpnet for påmelding om å være med på årets strandrydding. Ved årets start hadde mange meldt sin interesse. Det lover godt for å få til et skikkelig strandrydding i så stor del av Finnmark som mulig.
Skjema for påmelding finnes HER
Så langt har disse meldt sin interesse for å være med:
I tillegg vil 37 privatpersoner være med og gjøre en innsats i sitt lokalmiljø.
Trenger vi et eget arbeidsområde som heter "Friluftsliv og folkhelse"? Det meste av det friluftsrådet gjør har god fysisk og psykisk helse som mål. Perletur er ryggraden i vårt arbeid. Klarer vi å få enda flere til gå Perleturer, vil det være viktig i arbeidet med god helse og økt trivsel.
Men vi ønsker å gjøre mer enn bare Perletur. Vi ønsker å samarbeide med de i kommunene som arbeider med:
For å lykkes i arbeidet med å oppnå resultater til beste for innbyggere trenger vi å etablere kontakt og samarbeid med de i kommunene som jobber med dette, samt at vi får med organisasjoner og andre frivillige der det er naturlig.
Den nasjonale friluftslivets uke gjennomføres fra 2.-10. september. Den ønsker vi å markere bredt i hele Finnmark. Blant annet med "På tur med ordføreren".
Søndag 3. september kl. 12 blir det Dette lavterskelturer med ordføreren som turleder, der turen gjennomføres i tett samarbeid med noen som står på for friluftsliv og folkehelse. Alle som deltar er med i trekningen av flotte Perletur-premier. De fleste ordførerturene vil gå til en Perletur.
Samtlige kommuner oppfordres til å avklare sted for turen innen 1. april. Etter det vil det bli lagd felles (digital) plakat som viser at Finnmark står sammen og får til ordførerturer i alle kommuner. Det er målet.
Kommuner som ønsker en annen dato står fritt til å gjøre det.
Les mer om Friluftslivets uke HER
Første versjon av nye Ut og Plukk ble lansert høsten 2022. Til årets bærsesong skal de siste detaljer være på plass. I tillegg til bærplukking kan det også registreres strandrydding og annen søppelplukking på utogplukk.no
Det er et mål at personer med innvandrerbakgrunn gis mulighet til å ta del i ulike friluftslivsaktiviteter, og på kunnskap og erfaring om det å være ute til alle årstider.
Dette gjelder både ordinære flyktninger, personer som er på flukt fra krigen i Ukraina og personer tilknyttet fiskerindustrien i Finnmark.
Først og fremst er det viktig å få flest mulig med på Perletur, friluftsskolene, ordførerturene og de andre arrangement og aktiviteter som gjennomføres. I noen tilfeller er det behov for egne aktiviteter, f.eks. sommerukene som gjennomføres i samarbeid med de i kommunene som arbeider for å gi flyktninger og andre med innvandrerbakgrunn god helse og gode dager.
Friluftsrådet ønsker kontakt og samarbeid med disse, samt bedrifter som ønsker å legge forholdene til rette for sine ansatte.
Det ble i 2022 gjennomført 20 friluftsskoler i 12 forskjellige kommuner. Nordkapp har sin egen friluftsskole. De fleste i sommerferien, men også noen i høstferien. Målet i år er enda flere friluftsskoler. Aller helst i alle våre 18 kommuner. For å lykkes med det trenger vi ledere som vil være med. Disse for opplæring og betalt for å gjøre jobben.
Vi trenger friluftsskoleledere i følgende kommuner:
Det er med friluftsrådet som med ekteskapet. Samarbeid begge veier må til for å lykkes. Det å bygge nettverk og etablere kontakt med ansatte og frivillige er viktig i arbeidet med å oppnå resultater som kommer friluftslivet og innbyggerne til gode.
I hver kommune finnes det en administrativ hovedkontakt, samt at kommunene også valgt sine politiske kontaktpersoner. Hvem dette er pr. 1. januar 2023 ser du HER
Kommunemøter
Dette er i all hovedsak fysiske møter der friluftsrådet kommer på besøk, men vi vil også gjennomføre digitale møter. På tampen av 2022 rakk vi å møte disse kommunene fysisk:
Alta, Hammerfest, Kautokeino, Nesseby og Vardø.
Kommuner som ønsker administrative og/eller politiske møter med Finnmark Friluftsråd kan bruke skjemaet under, eller kontakte oss direkte.
Møter i administrasjonsgruppa
I hovedsak er det ikke egne referat fra kommunemøtene.
03.01.2023
Her deltok disse kommunene: Alta, Berlevåg, Lebesby, Nesseby, Sør-Varanger og Vadsø.
Styremøter
Her er referat fra møtene.
Styremøte 04.01.2023 - HER
Representanskapsmøt
Gjennomføres som Teams-møte tirsdag 6. mars kl. 10:00. Innkalling er sendt direkte til kommunens valgte politiske kontaktpersoner. Administrative kontaktpersoner kan møte som observatør.
Andre møter og samlinger