Finnmark som sutre- og kranglefri sone

Tenk deg, når du kjørende sørfra fra Kvænangen mot Langfjordbotn, der du på tur inn i Finnmark blir møtt med: «Velkommen til Finnmark – sutre- og kranglefri sone». En slik portal hadde gjort seg. Nettopp fordi Finnmark trenger noe helt annet enn sutring og krangling. Vi trenger folk som kommer - og folk som blir. Da er verken sutring og klaging rett medisin. Nå skal jeg være forsiktig med å påstå at finnmarkinger klager og sutringer mer enn folk flest. Det som i hvert fall er sikkert, er at Finnmark har lite å gå på.

Om å gjøre hverandre god. De fleste kommuner er små, altfor små. Når innbyggertallet peker gal vei, må enhver som fristes til å sutre og klage gå en ekstra runde med seg selv. Dette før det hamres løs på Facebook, i kommunestyremøter, på personalrommet, på kaféen, eller hvor det måtte være. Der det bor 10 tusen eller 100 tusen, blir ikke sutring og klaging like synlig som i Finnmark der antall innbyggere mange steder er rekordlavt. I Finnmark er det ekstra viktig å løfte hverandre, eller «spille hverandre gode», som fotballtrener Nils Arne Eggen sa det.

Hva er best for Finnmark? Vi må naturligvis tillate krangling og uenigheter, i hvert fall hvis den er saklig og konstruktiv. Men noen ganger er det kanskje best å ta praten på kammerset? Fordi det mest sannsynlig vil gagne bygda, kommunen og Finnmark best. Synes du kommunen er dårlig, si det til dem, og ikke til naboen. En god leder liker å rose medarbeidere når andre hører på, mens kritikk og misnøye tas på to-mannshånd. Samme innstilling trenger Finnmark. Hva tenker småbarnsforeldre, bedriftseiere, gründere og andre ressurspersoner når det er kritikk, misnøye og dårlig stemning som når fram i media? Hvor fristende er det å ta flyttelasset med seg og dra nordover når det er sleivspark og negative utspill som preger den offentlige debatten?

Fokuser positivt. Hvorfor «sparke en ordfører på leggen» via Facebook, når vi vet at det viktigste for ordføreren er å bidra til vekst og trivsel for alle som bor i kommunen? Finnmark Friluftsråd trives best når folk har det bra. For oss handler det om livskvalitet og god helse. Vi står på for å få flere ut på tur. Snart starter årets Perletur med 600 turer på kryss og tvers rundt om i hele Finnmark. For å lykkes er det noe helt annet enn sutring og krangling som må til. Det spørs om ikke Finnmark trenger enda flere som tenker som Perletur-gjengen.