Vet du at sju av Perleturene står på UNESCOs verdensarvliste?

Perletur består av 616 turer, men er du klar over at turer i Alta, Hammerfest og Kautokeino er med på UNESCOs verdensarvliste? Besøker du alle sju så overrasker vi deg med en Perletur-overraskelse. Se helt nederst.

Struvetoppene - 7 Perleturer i Hammerfest, Alta og Kautokeino.

Det er Friluftslivets år og vi løfter i den sammenheng fram sju Perleturer og verdensarven Struves meridianbue.

Struves meridianbue var et samarbeidsprosjekt fra 1800-tallet som går gjennom ti land, fra Hammerfest til Svartehavet. Gjennom Struvetoppene vil vi vise hvordan steder i Finnmark hører til en større vitenskapelig og historisk fortelling. Struves meridianbue er i dag ett av åtte norske steder på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer om Struves meridianbue på www.struve.no

Meridianstøtta ved Skansen, Hammerfest

Fuglenes er det nordlige endepunktet på Struves meridianbue og et av de fire norske «Struve-punktene» som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Hammerfest ble valgt over Nordkapp fordi det er mindre tåke som kan hindre astronomiske observasjoner, og vinklene i triangler videre nordover langs kysten ble for smale til å opprettholde den store presisjonen i målingene.

Vinkelmålinger ble utført herfra 30. juni 1846. I 1850 ble en observasjonshytte bygget på samme punkt og den nøyaktige breddegraden ble utregnet etter mange astronomiske målinger gjort fra august til oktober. Punktet er markert med en granittstøtte, Meridianstøtta, som ble reist i 1854.

Tyven, Hammerfest

Tyven var det første punktet i Struves meridianbue i Norge hvor vinkler ble målt. Den 27. juni 1846, mellom kl. 14 og 18, var været endelig bra nok etter at Klouman og Lundh hadde ventet to uker i Hammerfest. Fra dette punktet målte de vinkler mellom siktelinjene mot Fuglenes, Håja, Seilandstuva og Gosviktind.

Lille Raipas, Alta

Målepunktet på Lille Raipas er markert med en jernbolt i et hull i fjellet og er et av de fire punktene på UNESCOs verdensarvliste i Norge. Punktet er en del av ekspansjonsnettet som knytter Alta Basis til hovedmålingen mellom Hammerfest og Stara Nekrasivka i Ukraina. Vinkelmålinger ble utført herfra 18. august 1850. Alta Basis var en basislinje på 2250,689 meter, mellom Elvebakken og Bukta. Denne linjen ble brukt til å finne lokal målestokk og sikre stor nøyaktighet i oppmålingen av meridianbuen i Norge.

Komsatoppen, Alta

Komsatoppen utgjør et triangel sammen med endepunktene i Alta basis, Elvebakken og Bukta. Her ble vinkelmålinger utført på ettermiddagen 2. september 1850. Her måltes også vinkler mellom siktelinjene til Nordtoppen på Skoddevarre, Store Raipas, Lille Raipas og Russeluftholmen. Punktet er en del av ekspansjonsnettet som knytter Alta Basis til hovedmålingen mellom Hammerfest og Stara Nekrasivka i Ukraina. Alta Basis var fysisk oppmålt linje mellom Elvebakken og Bukta. Denne linjen ble brukt til å finne lokal målestokk og sikre stor nøyaktighet i oppmålingen av meridianbuen i Norge.

Nordtoppen, Alta

Et trekors fra oppmålinger på 1960-tallet står i dag nær punktet hvor vinkelmålingene i 1850 ble utført. Fredrik Klouman målte vinkler i ekspansjonsnettet til Alta basis her den 26. august 1850.

Punktet er en del av ekspansjonsnettet som knytter Alta Basis til hovedmålingen mellom Hammerfest og Stara Nekrasivka i Ukraina. Alta Basis var en fysisk oppmålt linje mellom Elvebakken og Bukta. Denne linjen ble brukt til å finne lokal målestokk og sikre stor nøyaktighet i oppmålingen av meridianbuen i Norge.

Muvravárri, Kautokeino

Muvravárri er ett av de fire norske punktene i Struves meridianbue som er på UNESCOs verdensarvliste. Vinkelmålinger ble utført 10. august 1846 mellom siktelinjene mot Spielgavárri og Ádjít i Norge, og Stuorrahanoaivi og Jierstivaare i Finland. Muvravárri / Bealjášvárri ble også besøkt av svenske oppmålere i 1845. De anbefalte de norske å bruke dette punktet, sammen med Ádjít, for å koble sammen de norske og svenske delene av gradmålingen.

Ádjít, Kautokeino

Den sørligste toppen, på 624 moh, ble brukt i oppmålingen av Struves meridianbueen. Vinkelmålinger ble utført herfra den 14. august 1846. Ádjít ble også besøkt av svenske oppmålere sommeren 1845. Man kan se to punkter på UNESCOs verdensarvliste herfra; Muvravárri og Stuorrahanoaivi i Finland. Sammen med Muvravárri ble Ádjít anbefalt til de norske oppmålerne for å knytte sammen oppmålingene mellom Norge og Finland. Restene etter varden fra 1846 er i dag borte.

Bli med på lanseringen av Perletur Struvetopper 27. mai

Vil du vite mer om Struve? Da bør du få deg lanseringen tirsdag 27. mai. Du kan møte både fysisk og digitalt.

Det er fysisk deltakelse både i Alta, Hammerfest og Kautokeino. På de to siste stedene blir du med fysisk men følger arrangementet som strømmes fra Alta.

Møt opp her tirsdag 27. mai kl. 18.00:

  • Alta bibliotek
  • Hammerfest bibliotek
  • Kulturhuset Kautokeino

Dette skjer:

  • Foredrag ved verdensarvkoordinator Geir Ivar Johansen
  • Enkel servering på bibliotekene
  • Quiz med premier fra Perletur (også de som deltar digitalt kan vinne)
Struvetoppene er utviklet av Verdensarvsenter for Struves meridianbue og Finnmark friluftsråd. Idéen kom opprinnelig fra «verdensarvingene» – unge traineer mellom 19 og 25 år som jobbet med Struves meridianbue i 2024. Turene kobler sammen friluftsliv og verdensarv på steder i Hammerfest, Alta og Kautokeino.Velkommen – enten du møter opp fysisk, følger strømmen eller deltar digitalt!

Les mer om arrangementet 27. mai på Facbook HER

Og plakaten den finner du HER